Vergelijk payroll aanbieders
Veel bedrijven kiezen voor payroll bij het inzetten van hun flexibele medewerkers. Er zijn echter veel verschillende payroll aanbieders. Hoe zorg je dat je het juiste payroll bedrijf kiest?
Informatie
Werkgevers kiezen voor een payrollovereenkomst vanwege gemak, flexibiliteit en minder risico’s. Letterlijk betekent het woord ‘payroll’: loonlijst. Bij payrolling neemt een payrollbedrijf (een deel van) de arbeidskrachten die werkzaam zijn in een bedrijf op verzoek van het bedrijf in dienst en verhuurt de arbeidskrachten vervolgens aan het bedrijf. Deze werknemers staan dan dus niet op de loonlijst van het bedrijf waar wordt gewerkt, maar op de loonlijst van een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is in deze constructie de formele werkgever. Het juridisch werkgeverschap en de bijbehorende arbeidsrechtelijke risico’s liggen bij het payrollbedrijf. De opdrachtgever, ook wel de inlener genoemd, fungeert uitsluitend materieel als werkgever
Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
De voorganger van de WAB, de Wwz, regelde al dat payrollmedewerkers dezelfde ontslagbescherming genieten als medewerkers die wel rechtstreeks bij een werkgever in dienst zijn.
De wetgever ziet echter situaties waarbij het payrollbedrijf het juridisch werkgeverschap op zich neemt waarbij er onwenselijke verschillen ontstaan met betrekking tot de toepasselijke arbeidsvoorwaarden tussen een arbeidskracht die wél rechtstreeks in dienst is van de werkgever. Het effect van payrolling is dat de payrollwerknemer niet (meer) valt onder de toepasselijke cao in de betreffende bedrijfstak en de collectieve pensioenregeling bij de opdrachtgever of de sector waarin deze werkzaam is. Hierdoor ontstaat er volgens de wetgever oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere werkgevers in de sector waarin de opdrachtgever werkzaam is. De werknemer bevindt zich dan in een nadelige positie ten opzichte van zijn/ haar collega’s die wél rechtstreeks in dienst zijn bij de onderneming onder wiens toezicht en leiding de werknemer werkt.
Om bovenstaande knelpunten herstellen komt de WAB met de volgende maatregelen:
Veranderingen
- Payrollmedewerkers krijgen dezelfde rechtspositie en primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Dit betekent onder andere dat payrollmedewerkers dezelfde rechten krijgen op het gebeid van verlof, kinderopvang en scholing;
- Vanaf 1 januari 2021 heeft de payrollwerkgever recht op een ‘adequaat’ pensioen en krijgt hij de keuze: hij kan zich – voor zover mogelijk – aansluiten bij de basispensioenregeling van de opdrachtgever of een eigen pensioenregeling toepassen die aan bepaalde eisen moet voldoen. Ten eerste mag er geen wachttijd of drempelperiode zijn voordat de opbouw van ouderdomspensioen begint. Daarnaast moet de pensioenregeling zowel in het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen voorzien. Tot slot moet de premie die de payrollonderneming moet afdragen ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde werkgeverspremie bij Nederlandse pensioenfondsen;
Ten slotte moet het payrollbureau dezelfde rechtspositieregeling toepassen voor payrollmedewerkers als voor de vaste medewerkers van de opdrachtgever. Dit betekent normaal gesproken dat ook payrollmedewerkers na (maximaal) drie tijdelijke contracten in drie jaar recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd (ketenregeling)
De voordelen van payroll (ook onder de WAB)
Ook onder de WAB blijft het voor veel ondernemers interessant om een voor payrolling te gaan. Dit zijn de belangrijkste voordelen:
Eén van de voordelen wanneer je kiest voor payrolling, is dat het zorgt voor veel gemak. Je hoeft je niet meer bezig te houden met de personeelszaken, maar je kunt je volledig focussen op datgene wat je het liefst doet; ondernemen! Dit zorgt voor een behoorlijke tijdsbesparing. Ook ben je in één keer af van alle facturen en aangifteformulieren van instanties als de Belastingdienst, diverse verzekeraars, het UWV, de arbodienst, etc.
Bij payrolling worden je arbeidsrechtelijke risico’s overgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loondoorbetaling bij ziekte. Wanneer een medewerker ziek is, moet je deze soms jarenlang doorbetalen. Daarnaast kunnen er kosten bijkomen van een re-integratie en een Arbo arts.
Ook het verlof van de medewerkers, juridische ondersteuning bij een conflictoplossing en het naleven van juridische verplichtingen vallen hieronder.
Met payrolling heb je goed overzicht in de kosten. Je ontvangt periodiek één factuur voor de complete personeels- en salariskosten. Geen kosten meer achteraf dus. Dit zorgt voor financieel overzicht en is ideaal voor je personeelsplanning.
De kosten van payrolling variëren per payrollbedrijf. Vrijwel ieder bedrijf gaat uit van het brutoloon van de werknemer die bij jou komt werken, plus een opslag. De hoogte van die opslag wordt weergegeven met een omrekenfactor. Dit getal vermenigvuldig je met het brutoloon.
De hoogte van de omrekenfactor is onder meer afhankelijk van:
- de keuze voor een bepaald payrollbedrijf
- het aantal uren dat de betreffende werknemer werkt
- de hoogte van het brutoloon
In de praktijk ligt de omrekenfactor gemiddeld tussen de 1,50 en 1,75. Daarnaast betaal je vaak extra kosten bij ziekteverzuim. Lees daarvoor goed de voorwaarden van het payrollbedrijf waar je mee in zee gaat.
Benieuwd wat payroll kost voor jouw situatie? Vraag gratis offertes aan!
Serieus aan het overwegen om een payrollbedrijf in te schakelen voor jouw bedrijf? Via Offerteaanbieder.nl vraag je eenvoudig, snel en vrijblijvend 3 offertes aan van payrollbedrijven uit jouw regio. Wel zo makkelijk!
Deel
Onze werkwijze
Wensen - Koppelen - Vergelijken - Uitbesteden
Om offertes op maat te bieden is het belangrijk om goed te inventariseren. Klik op een categorie naar wens en vul je wensen in.
Hartelijk dank voor je aanvraag! Wij controleren alles en koppelen gekwalificeerde aanbieders uit jouw regio aan je.
Onze professionele partners geven op maat gemaakte offertes aan je door. Kies zelf de offerte die het beste bij je wensen past!
Je werk is in goede handen bij een van onze kwalificeerde partners. Ga door met waar je mee bezig was en vergeet niet te genieten.