Vergelijk zonnepanelen voor je woning of bedrijfspand

Het beste rendement bij de betrouwbaarste partij

Zonnepanelen leveren duurzame stroom. Maar wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op? Voor een set van 10 zonnepanelen betaal je inclusief installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs januari 2021). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat levert je 760 euro op. De winst die je maakt met zonnepanelen op je dak is vergelijkbaar met 4 procent spaarrente. Een duurzame én slimme aankoop dus.

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op 790.000 huizen. Een set van 10 panelen (3.000 Wattpiek) levert jaarlijks 2.600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Jouw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen, vraag dan een paar offertes aan: er zijn flinke prijsverschillen, dus prijzen vergelijken loont.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen kunnen verdeeld worden in drie hoofdgroepen:

  1. Monokristallijne zonnepanelen
  2. Polykristallijne zonnepanelen
  3. Dunne-film zonnepanelen

Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. In het algemeen kun je stellen dat:

  • Dunne-film zonnepanelen de goedkoopste (per paneel) en de lichtste (in gewicht) zijn, maar ook de minste energie opbrengen
  • Monokristallijne zonnepanelen de meeste energie opleveren, maar ook het duurste zijn

Polykristallijne zonnepanelen tussen beide andere categorieën in zitten

Hoe kies ik de beste zonnepanelen voor mijn situatie?

Voor de meeste mensen is het van belang om zoveel mogelijk rendement op hun investering te krijgen. Een investering in zonnepanelen is duur, en daarom kunt u het ook maar het best meteen zo goed mogelijk doen. De zonnepanelen die het meeste uit uw dak halen, en die op langere termijn het meest blijven leveren en het minst snel kapot gaan, zijn monokristallijne zonnepanelen.

Onze partners bieden verschillende oplossingen aan en denken graag met je mee. Wanneer je een aanvraag doet via Offerteaanbieder.nl en nemen specialisten contact met je op en brengen 3 op maat gemaakte offertes uit. Zo kun je zelf vergelijken!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Huurhuizen

Zonder toestemming van uw huisbaas of woningcorporatie, kunt u geen zonnepanelen plaatsen.

Koophuizen

Als u in een appartement of flat woont, is er sprake van een gemeenschappelijk dak. Hierop kunnen alleen zonnepanelen geplaatst worden als hiervoor toestemming is gegeven door de medebewoners via de vereniging van eigenaren (VVE).

In principe kunt u zonnepanelen op uw vrijstaande huis, twee-onder-een kap woning of rijtjeshuis plaatsen zonder vergunning. Als u echter in een monument of beschermd stadgezicht woont heeft u wél toestemming nodig van de gemeente.

Ligging dak

Daken die op het zuiden zijn gericht zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat er dan maximaal gebruik gemaakt kan worden van direct zonlicht. Daken die op het westen of het oosten zijn gericht, zijn ook geschikt. Een slecht rendement wordt behaald door daken die op het noorden gericht zijn, omdat deze daken te weinig direct zonlicht krijgen. Daarom proberen de adviseurs altijd een oplossing te vinden om de zonnepanelen op het zuiden te kunnen richten.

Ook de hellingshoek heeft invloed op het rendement van de zonnepanelen. De optimale hellingshoek is 35°, omdat dan de panelen het meeste directe zonlicht ontvangen. Echter, bij zonnepanelen gericht op het noorden kan beter gekozen worden voor een kleinere hellingshoek. Ter vergelijking, zonnepanelen op het noorden met een hellingshoek van 10° zijn net zo efficiënt als zonnepanelen op het zuiden met een hellingshoek van 80°.

De instralingsfactor geeft aan hoeveel directe zoninstraling er op het dak komt; hoe hoger het percentage, hoe beter de ligging van het dak. De instralingsfactor wordt bepaald door twee factoren: de windrichting en de hellingshoek van het dak. Een dak gericht op het zuiden, met een hellingshoek tussen de 35 en 70 graden, biedt de perfecte omstandigheden voor zonnepanelen en hebben dus een instralingsfactor van 100%. Zonnepanelen op het noorden met een hellingshoek boven de 85° hebben echter een instralingsfactor van slechts 40%.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Vergelijken loont: vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.

Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek lager is bij een groter aantal. Een set van 6 panelen kost bijvoorbeeld 1,73 euro per Wattpiek, een set van 18 panelen maar 1,40 euro per Wattpiek (prijzen januari 2021, inclusief installatie). 

Je kunt het ook omrekenen naar een prijs per paneel: bij een set van 6 panelen kost een paneel 520 euro (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat 420 euro. In de praktijk geven verkopers van zonnepanelen meestal geen prijs per paneel.

Offertes aanvragen via Offerteaanbieder.nl

Ben je op zoek naar offertes op maat voor jouw situatie? Via Offeteaanbieder.nl vraag je eenvoudig, snel en vrijblijvend 3 offertes aan van zonnebedrijven uit jouw regio.

Deel

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Lees meer over ‘Zonnepanelen’

Zojuist vergeleken

Onze werkwijze

Wensen - Koppelen - Vergelijken - Uitbesteden

Wat zijn je wensen? Geef ze aan ons door
Koppeling aan gekwalificeerde partners
Ontvang offertes op maat
Akkoord met de offerte en enjoy!

Laat je inspireren door doeners