Wat kan een mediator voor mij betekenen?

Mediators vergelijken

Wat levert mediation op? Wat is het en wat gaat het mij kosten? Vraag vrijblijvend offertes aan.

Het kan iedereen overkomen, zomaar belanden in een conflictsituatie: op je werk met je baas of een collega, in je relatie, met de buren of bijvoorbeeld met een (overheids)organisatie. Wij kennen niemand die dat echt prettig vindt. Het hebben van een conflict heeft vaak een enorme impact op alle betrokkenen.

Uit onderzoek komt naar voren dat belangrijke oorzaken van conflict zijn:

  • miscommunicatie
  • misverstanden
  • de manier waarop iemand met je is omgegaan

Weet je niet goed meer hoe je in contact met de ander het conflict kunt oplossen en wil je dat eigenlijk wel, dan biedt mediation een oplossing. Ook in het geval dat de rechter je naar mediation heeft verwezen bied ik wellicht een oplossing. En ook als je nog niet in een conflict verwikkeld bent geraakt, maar wel het gevoel hebt dat een gesprek met een onafhankelijke, neutrale derde zinvol is, kan mediation wellicht iets voor je betekenen.

Wat is mediation?

Mediation is niet ergens in het midden uitkomen, water bij de wijn doen of op een andere manier toegeven aan de ander.

Mediation is gericht op het vinden van een oplossing die in het belang van beide deelnemers is. Dit betekent dat het gesprek zal gaan over wat werkelijk belangrijk voor je is. Het is heel normaal en gebeurt ook vaak dat mensen in een situatie van conflict verzanden in het innemen van standpunten en uit het oog verliezen waar het hen werkelijk om gaat. Ook kunnen emoties ervoor zorgen dat de communicatie verstoord is geraakt. Het gesprek verhardt en eindigt in een ‘welles-nietes’. Zodra in de mediation gesprekken boven tafel is gekomen wat voor ieder van jullie belangrijk is, er ruimte is geweest voor elkaars wensen, verlangens, gevoelens en ook feiten en argumenten de revue hebben gepasseerd zal met het respecteren van de verschillen door jullie beiden worden gezocht naar een oplossing die tegemoet komt aan wat je allebei belangrijk vindt. Middenin een conflict is het vaak moeilijk voorstelbaar dat er oplossingen zijn die daaraan zouden kunnen voldoen, maar de ervaring leert dat dit wel degelijk kan. Een mediator leidt en begeleidt de gesprekken waarbij zij ook structuur aanbrengt. De gesprekken zijn er op gericht weer beweging te krijgen in het vastgelopen conflict. Een mediator bemoeit zich niet met de inhoud van de oplossing, hakt geen knopen door en zegt niet wie er (meer) gelijk heeft. Wel zal ze de onderhandelingen begeleiden en (laten) zorgen dat er voor een duurzame oplossing wordt gekozen die ook uitvoerbaar is.

Kenmerken van mediation

Vertrouwelijkheid: alles wat mondeling of schriftelijk tijdens de mediation wordt uitgewisseld is vertrouwelijk en blijft dat ook na beëindiging van de mediation, tenzij de deelnemers daar andere afspraken over maken. De rol van de mediator is het creëren van een veilige setting waardoor iedereen zich ook daadwerkelijk vrij en veilig genoeg voelt om het gesprek te voeren. De ervaring leert dat het meestal wel even tijd kost voordat alle betrokkenen zich weer op hun gemak voelen. Vaak loopt het conflict al lang en is er niet meer met elkaar gesproken en soms is het zelfs de eerste keer na lange tijd dat mensen elkaar in het bijzijn van de mediator weer zien.

Onafhankelijk en onpartijdig: de mediator is onafhankelijk en onpartijdig: zij heeft geen persoonlijke of zakelijke relatie met een van de deelnemers en ook heeft zij geen belang bij een bepaalde uitkomst. De mediator gedraagt zich neutraal en onpartijdig, zij is als het ware meerpartijdig en is er voor jullie allebei evenveel. Ze luistert zorgvuldig, vat samen en probeert voor ieder van jullie de kern van het probleem te achterhalen en te benoemen.

Mediation is vrijwillig en vereist (een zekere mate van) commitment: mediation is vrijwillig: allebei de deelnemers moeten aan mediation willen beginnen en mogen er ook altijd weer mee stoppen. Vaak voelt de een daar meer de noodzaak of wens toe dan de ander. Vrijwillig betekent echter niet vrijblijvend: om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken is een actieve betrokkenheid en aanvankelijk een zekere mate van en vervolgens volledige commitment bij het zoeken naar de oplossing wel een vereiste.

Hoe werkt het traject?

Mediation verloopt volgens een heldere structuur: er is in beginsel altijd een intakefase, exploratiefase, onderhandelingsfase en een afsluiting.

Wat levert mediation mij op?

Mocht de mediation slagen dan eindigt het conflict in een oplossing die tegemoet komt aan de belangen van jullie allebei (win-win oplossing). De oplossing wordt op juridische en praktische haalbaarheid (uitvoerbaarheid) getoetst en vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dat is meestal het moment dat ook je advocaat deelneemt aan de mediation. Met het ondertekenen van deze vaststellingsovereenkomst door partijen eindigt de mediation. In hoeverre de vaststellingsovereenkomst of ook de inhoud van deze overeenkomst vertrouwelijk blijft is aan jullie. De afspraken kunnen worden opgenomen in een notariële akte. Dit levert een executoriale titel op.

Mocht je via verwijzing door de rechter bij een mediator terecht gekomen zijn dan kan de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen in een proces verbaal, vonnis of beschikking. Ook dat levert een executoriale titel op.

Bent u door de rechtbank naar mediation verwezen, dan wordt de gerechtelijke procedure tijdens de mediation (tijdelijk) stil gelegd. Mocht de mediation slagen dan stopt de procedure, mocht de mediation niet slagen dan kunt u de procedure voortzetten.

Wat kost mediation?

Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator. Het hangt af van de duur en het aantal keren dat u een mediator raadpleegt. Een mediator kost normaal gesproken ongeveer € 150 per uur (exclusief BTW). Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze legt u vast in de mediationovereenkomst.

De overheid vergoedt soms een deel van de kosten die u maakt als u een mediator nodig heeft. Dit hangt af van het inkomen van u en uw partner en het vermogen dat u bezit. U betaalt wel altijd een eigen bijdrage van minimaal € 53.

U kunt de bijdrage niet zelf aanvragen. Dit doet de mediator voor u bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Vrijblijvend mediation offertes opvragen

Via Offerteaanbieder.nl vraag je eenvoudig en snel mediation offertes aan voor jouw situatie. Vul het formulier in en ontvang tot 3 offertes op maat van specialisten uit jouw regio.

Deel

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Lees meer over ‘Mediation’

Zojuist vergeleken

Onze werkwijze

Wensen - Koppelen - Vergelijken - Uitbesteden

Wat zijn je wensen? Geef ze aan ons door
Koppeling aan gekwalificeerde partners
Ontvang offertes op maat
Akkoord met de offerte en enjoy!

Laat je inspireren door doeners