Brandbeveiliging vergelijken
Ben je op zoek naar brandbeveiliging of preventie voor je woning of bedrijf? Vul je aanvraagspeficieke gegevens in en ontvang 3 op maat gemaakte offertes van bedrijven uit jouw regio
Brand. Iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken. Het nemen van brandveiligheid maatregelen is geen luxe, maar noodzaak voor elk huis en bedrijfspand. Het installeren van een rookmelder en een koolstofmonoxidemelder kan het verschil maken tussen lichte brandschade of ernstige schade en mogelijke slachtoffers. Vanwege dramatische gebeurtenissen in het verleden geldt er strikte wet- en regelgeving om herhaling in de toekomst te voorkomen.
In dit artikel lees je meer over brandbeveiliging, de verschillende vormen en wat jij kunt doen om brand te voorkomen. Via Offerteaanbieder.nl ontvang je eenvoudig 3 offertes op maat op basis van jouw wensen.
Wat is brandbeveiliging?
Met brandveiligheid worden maatregelen en acties bedoeld om een brand te voorkomen. Mocht voorkomen niet zijn gelukt, dan is het de bedoeling om de brand zo lang mogelijk tegen te houden en zo klein mogelijk te houden. Verder worden er veel maatregelen genomen om de brandveiligheid zo hoog mogelijk te houden, bijvoorbeeld de brandwerendheid van de muren en deuren, de aanwezigheid van rookmelders, sprinklers, brandslangen, -blussers, – dekens. Wettelijk zijn er voor ruimtes waar veel mensen komen – zoals een school, kantoorpand of winkelcentrum – bepaalde regels opgesteld op het gebied van brandveiligheid.
Het belangrijkste aspect van brandveiligheid is om de brand te voorkomen of om de brand zo snel mogelijk te stoppen. Zo zijn rookmelders van groot belang. Een rookmelder gaat piepen zodra er rook wordt gesignaleerd. In sommige gevallen wordt dan ook gelijk de brandweer gewaarschuwd zodat de brand zo snel mogelijk kan worden aangepakt. Mocht de rookmelder afgaan, dan moet je nog wel wachten op de komst van de brandweer. Wat dan zelf al gedaan kan worden bij een kleine, beginnende brand, is proberen om de brand te blussen met een brandblusser of blusdeken. Dit mag alleen gedaan worden als men nog zonder gevaar kan wegkomen en als er nog niet veel rookvorming is. Het inademen van rook is namelijk dodelijk.
Daarnaast is het voor brandveiligheid heel belangrijk om van tevoren een duidelijke vluchtroute te bepalen. Dat heeft weer te maken met vluchtveiligheid. Elk pand heeft op meerdere plekken in het gebouw plattegronden op de muur waarop te zien is hoe de vluchtroutes lopen en waar de nooduitgangen zitten.
Welke vormen van brandbeveiliging zijn er?
Er zijn diverse vormen van brandbeveiliging beschikbaar. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Brandblusser
- Brandslang
- Sprinklers
- Branddeken
- Vluchtladder
- Poederblussers
- CO2 blussers
- Rookmelders
Brandklassen
Wist je dat er 5 verschillende brandklassen zijn? Voor je begint met het blussen van de brand, moet je vaststellen wat er precies brandt. Daarna kun je beginnen met het blussen van de brand. Er zijn internationale afspraken gemaakt over een aantal hoofdgroepen van de brand. Dit noemen we de 5 verschillende brandklassen.
Brandklasse A
Dit is een brand van vaste stoffen zoals: hout, papier, meubels, gordijnen.
Geschikte blusmiddelen: brandslanghaspel, poederblusser, sproeischuimblussers en een blusdeken.
Brandklasse B
Dit is een brand van vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton, was.
Geschikte blusmiddel: sproeischuimblussers, CO2 blussers of poederblussers.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas.
Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar.
Geschikte blusmiddel: poederblusser.
Brandklasse D
Dit is een brand van metaal zoals: aluminium, metaal, magnesium.
Geschikte blusmiddel: poederblusser geschikt voor brandklasse D, ook wel metaalbrandblussers genoemd.
Brandklasse E
Dit zijn elektriciteitsbranden. Let op: brandklasse E is in Nederland vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brand. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een computer branden. De computer staat in brand en niet het elektriciteit. Dit is dan brandklasse A brand en geen E.
Brandklasse F
Dit is een brand van (frituur)olie en vetten zoals: bakolie of frituurvet.
Geschikte blusmiddelen: vetblusser of een sproeischuimblusser dat geschikt is voor brandklasse ABF.
Op zoek naar brandbeveiliging offertes?
Via Offerteaanbieder.nl komt u in contact met verschillende brandbeveiliging specialisten uit je eigen regio. Zij kunnen je helpen met advies en implementatie op maat. Vraag eenvoudig offertes aan via onze tool.
Deel
Dit zijn elektriciteitsbranden. Let op: brandklasse E is in Nederland vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brand. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een computer branden. De computer staat in brand en niet het elektriciteit. Dit is dan brandklasse A brand en geen E.
Onze werkwijze
Wensen - Koppelen - Vergelijken - Uitbesteden
Om offertes op maat te bieden is het belangrijk om goed te inventariseren. Klik op een categorie naar wens en vul je wensen in.
Hartelijk dank voor je aanvraag! Wij controleren alles en koppelen gekwalificeerde aanbieders uit jouw regio aan je.
Onze professionele partners geven op maat gemaakte offertes aan je door. Kies zelf de offerte die het beste bij je wensen past!
Je werk is in goede handen bij een van onze kwalificeerde partners. Ga door met waar je mee bezig was en vergeet niet te genieten.